Grunnopplæring: Nå kan du aktivere og gi tilgang til tjenester på skolenivå

21.02.2023 13:49

Til nå har det kun vært mulig å aktivere tjenester i Feide for hele vertsorganisasjonen. Ikke alle skoler i en kommune eller fylke har behov for å bruke de samme tjenestene. Derfor har vi nå gjort det mulig å aktivere tjenester for de skolene som trenger det. Dette gjelder kun for skoler i grunnopplæringen.

For at denne funksjonen skal fungere sømløst for brukerne, må vertsorganisasjoner gjøre en del ting.

Vertsorganisasjoner – slik gjør du

For at aktivering på skolenivå skal fungere, må du ha registrert ulike data i brukerkatalogen. Du må ha registrert en skole, altså en organisasjonsenhet, på alle brukere. Du må også ha registrert disse skolene i brukerkatalogen, og organisasjonsnumrene må stemme med nasjonale registre.

Før du som vertsorganisasjon tar i bruk aktivering på skolenivå, må du derfor sjekke følgende:

 1. At skolene sitt organisasjonsnummer samsvarer med det som står i Nasjonalt skoleregister. Hvis nummeret som er registrert i brukerkatalogen ikke samsvarer, vil brukerne få feilmelding når en tjeneste er aktivert for en enkeltskole.
 2. At alle skolene i kommunen eller fylkeskommunen står registrert i brukerkatalogen.
 3. At brukerne (elever, lærere og andre ansatte) er oppført med en skoletilhørighet, og med rett skoletilhørighet.

Hvis en av disse dataene ikke er riktig registrert, vil brukerne få feilmeldinger når tjenester er aktivert for enkeltskoler.

Se sjekkliste for god datakvalitet for å avdekke om din organisasjon har disse feilene

Slik aktiverer du tjenester for enkeltskoler

Videoen under beskriver steg for steg hvordan du aktiverer tjenester på skolenivå.

Slik gjør du:

 1. Finn tjenesten du ønsker å aktivere på skolenivå i Feide kundeportal. Klikk på Aktiver denne tjenesten. "Skjermbilde av Feide kundeportal, aktiver denne tjenesten"
 2. I neste vindu kan du velge mellom å aktivere tjenesten for hele organisasjonen, eller for enkelte skoler. Klikk på Aktiver for enkelte skoler.
  "Skjermbilde av Feide kundeportal. Velg mellom å aktivere tjenesten for organisasjonen eller for enkelte skoler."
 3. Velg hvilke skoler som skal få tilgang til tjenesten. Klikk Utfør når du er ferdig. "Skjermbilde av Feide kundeportal. Aktivering for enkeltskoler. Velg skoler som skal kunne logge inn på tjenesten."
 4. Du har nå aktivert tjenesten for enkeltskoler!

I administrasjonsfanen for tjenesten vil du nå ha mulighet til å redigere aktiveringen for enkeltskoler.

Har du allerede aktivert en tjeneste for hele organisasjonen, som du ønsker at bare skal være tilgjengelig for enkeltskoler? Da kan du deaktivere tjenesten, og deretter aktivere den på nytt. Velg Aktiver for enkelte skoler.

Ønsker du å aktivere tjenesten for hele organisasjonen igjen, kan du på samme måte deaktivere tjenesten og aktivere tjenesten på nytt. Velg Aktiver for hele organisasjonen.

  Feilmeldinger etter at skoletilgang er aktivert

  Hvis du får beskjed om feilmeldinger etter skoletilgang er aktivert, vil det stort sett skyldes at feil med dataene for skolen eller brukeren i brukerkatalogen.

  Har du sjekket at dataene for skolen og brukeren stemmer, men likevel får feilmelding? Les mer om feilsøking for brukere med feilmeldingen “Du har ikke tilgang til denne tjenesten”

  Tjenesteleverandører – slik gjør du

  1. Gå til Feide kundeportal. Klikk på Vertsorganisasjons-fanen og klikk på Rediger aktiveringstilgang."Skjermbilde fra Feide kundeportal, vertsorganisasjonsfanen på en tjeneste. Skjermbildet viser at tjenesten har gitt Stjørdal kommune tilgang til 3/17 skoler og 2 av disse skolene har aktivert tjenesten ."
  2. Velg Grunnskole-fanen, og finn kommunen eller fylkeskommunen du vil redigere aktiveringstilgangen for. Du har her tre valg: Ingen tilgang, Hele vertsorganisasjonen inkl. framtidige enheter og Enkelte enheter/skoler. Velg Enkelte enheter/skoler. Velg skolene du ønsker å aktivere for, og klikk Lagre."Skjermbildet viser hvordan tjenesteleverandøren kan gi utvalgte skoler tilgang."
  3. Du har nå aktivert muligheten for enkeltskoler å få tilgang til tjenesten.

  Les mer om hvordan du som tjenesteleverandør gir tilgang til enkeltskoler i vår tekniske dokumentasjon

  Har du en egen løsning for å gi enkelte skoler tilgang til tjenester?

  Da anbefaler vi at du går over til å bruke skoleaktiveringen i Feide kundeportal.

  På denne måten får både vertsorganisasjoner og tjenesteleverandører bedre oversikt over hvilke skoler som har aktivert tilgang til tjenester. Det gjør det også enklere for brukerne, siden de bare trenger å forholde seg til feilmeldinger i innloggingsbildet til Feide.